Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsЗадължителна ваксинация срещу коронавирус в Москва и Московска

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsЗадължителна ваксинация срещу коронавирус в Москва и Московска
Коментари Харесай

Ваксинацията става задължителна за някои сектори в Русия

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pexels

Задължителна имунизация против ковид в Москва и Московска област. 

Ваксинацията е наложителна за някои категории жители: служащи в областта на търговията, ресторантьорството, жилищно-комуналните услуги и енергетиката, образованието, опазването на здравето и обществената отбрана, както и превоза

Властите на Москва и Московска област бяха първите в Русия, които оповестиха наложителна имунизация против ковид за избрани категории поданици. Съответните решения на основните санитарни лекари на тези райони бяха оповестени в сряда.

ТАСС събра най-важното за решенията в столицата и района.

Кой би трябвало да бъде имунизиран
Списъкът на жителите, които в този момент би трябвало да бъдат имунизирани, е съвсем еднакъв и в двата документа. Това са служащи в търговията, публичното хранене, жилищно-комуналните услуги и енергетиката, образованието, опазването на здравето и обществената отбрана, както и в превоза (включително таксита).

Освен това чиновниците на салони за хубост и други сходни институции, организации за публични услуги, детски стаи за игри и развлекателни центрове, театри, кина и концертни зали, музеи и сходни организации, както и работещите на развлекателни събития, би трябвало да бъдат имунизирани.
В описите бяха включени и чиновници на многофункционални центрове, потребителски отдели на банки и други финансови организации, пощенски станции, както и столични и районни чиновници.

В района на Москва описът включва и организации, работещи в региона на „ промоционалните действия “.
В Москва и Московска област чакат да имунизират най-малко 60% от работещите в тези региони доникъде на август.
Задължението за имунизиране не се отнася за тези, на които имунизирането е противопоказано.

Време за имунизация и допустима отговорност

До 15 юли жителите на Москва и Московска област, подлежащи на наложителна имунизация, би трябвало да получат първата доза от имунизацията (Sputnik V, Epivakkorona или Kovivac) или еднокомпонентно лекарство (единственото записано в Русия е Sputnik Light).

Преди 15 август имунизираните с двукомпонентната ваксина би трябвало да получат втора доза от лекарството.
В същото време организациите и самостоятелните бизнесмени на Москва ще би трябвало да рапортуват за напредъка на имунизацията на своите чиновници от 1 до 15 юли - съответният параграф е в постановлението на кмета Сергей Собянин. До 1 юли в столицата ще бъде пусната специфична система за наблюдаване на акцията за имунизация.

Както изясни пред ТАСС ръководителят на московския Главконтрол Евгений Данчиков, за неспазване на решението на основния хигиеничен доктор на столицата се постанова административна отговорност в сходство с Кодекса за административните нарушавания на Руската федерация и Москва.
За самостоятелни бизнесмени санкцията може да бъде 30-50 хиляди рубли, за юридически лица - 100-300 хиляди.

В случай на увреждане на здравето или повторни нарушавания, длъжностно лице може да бъде санкционирано с 300-500 хиляди рубли, юридическо лице или самостоятелен бизнесмен - в размер от 500 хиляди до 1 милион рубли или преустановете работата си до 90 дни.
В същото време работодателите, които би трябвало да подсигуряват имунизацията на личния състав, няма да могат да задължат чиновник да бъде имунизиран или уволнен поради отхвърли му, съобщи пред ТАСС Валери Рязански, първи заместник-председател на комисията по обществена политика на Съвета на Федерацията Той допусна, че на отказалия чиновник може да се предложи тези типове работа, които не допускат наличие на работното място.
 

Колко са имунизирани в този момент

В момента 1,8 милиона души са имунизирани от ковид сега (това е към 14% от общото население на града), сподели Собянин.
В област Москва, съгласно губернатора Андрей Воробьов, на жителите са били прилагани 1,15-1,2 милиона дози ваксини за население от към 7,7 милиона души. Според неговите калкулации са имунизирани към 30% от жителите (вероятно се имат поради единствено възрастни, защото малолетните към момента не са имунизирани против коронавирус). 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР